Ervaring met een SST sessie – Otie van der Lelie
Psychologie Magazine – juni 2022

Al langer voel ik me als Sisyphus, een figuur uit de Griekse mythologie die telkens opnieuw een zwaar rotsblok en helling opduwt. Na elke deadline ligt er een nieuw artikel op de plank dat geschreven moet worden en opruimen volt als dweilen met de kraan open; ik blijf bezig. Ondertussen vliegen de dagen aan me voorbij en lijken ze allemaal op elkaar, vertel ik aan psychologe Helen van Empel van One Session die me in één therapiesessie op weg zal helpen naar meer rust en balans.

Van Empel is en fijne gesprekspartner. Ze luistert goed en weet mijn gedachten kluwen te ontwarren. Al snel legt ze de vinger op de zere plek: ik zit vaak in een schemergebied tussen productief zijn en uitrusten. In mijn werktijd beloon ik mezelf met social media en in mijn vrije tijd zit ik vaak halfslachtig te researchen. Zelfs in bad neem ik nog iets te lezen mee voor werk, maar echt productief ben ik dan niet.

Van Empel stelt dat ik mijn tijd beter moet afbakenen: werktijd is om te werken, vrije tijd om mijn accu op te laden. En een volle accu is weer nodig om goed te kunnen werken. Ik zou dus veel meer en prioriteit moeten maken van accutijd, zoals ik een aantal maanden geleden wel deed toen ik overwerkt was. Ik zat toen elke week in de sauna en was daarnaast eigenlijk verrassend productief.

Als ik ga ‘schemeren’ tijdens werktijd herken ik dat meteen.

Met die input ga ik de komende weken aan de slag. Als ik ga ‘schemeren’ tijdens werktijd herken ik dat meteen en geef ik mezelf een schop onder mijn kont of kies ik bewust voor ontspanning. Ik kan me bovendien zonder schuldgevoel overgeven aan vrije tijd, want dat heb ik nodig. Het verrast me wat één therapiesessie me heeft gebracht. Work hard, rest hard is mijn nieuwe motto.

Ik moet nog steeds rotsblokken de helling op duwen, maar omdat ik tussendoor beter voor mezelf zorg, zijn ze minder zwaar.

 

Deze ervaring met een SST sessie is onderdeel van een artikel over Single Session Therapy in Psychologie Magazine